Hypnos

Hypnos har länge följts av missförstånd och fördomar. Hypnos betyder, som de flesta kanske vet vid det här laget, sömn på grekiska. Trots namnet så är hypnos ett vaket tillstånd där du är djupt avslappnad och fokuserad inåt, ett förändrat medvetandetillstånd.

Ett förändrat medvetandetillstånd kan du uppleva i många andra sammanhang, alla tillstånd där du är djupt koncentrerad och har stängt av ljud utifrån,
t ex om du är djupt inne en bok, lyssnar på musik eller är i en skapande aktivitet.
Ett förändrat medvetandetillstånd kan du också uppleva i frigörande andning, meditation, när du är ute och joggar, vid djup bön yoga, dagdrömmeri mm.

När du blir ledd in i detta förändrade medvetandetillstånd (hypnos) så har du naturligtvis möjlighet att gå mycket djupare än om du t ex är ute och joggar i skogen. Du blir mindre medveten om din kropp och kan uppleva olika sensationer i den samt att du kan få en känsla av att vara ett med allt.
Fysiologiskt

Det som händer rent fysiologiskt när du går in i hypnos är att hjärnvågorna saktar ner och du får samma välgörande effekt som vi meditation.
Det finns vetenskapligt bevisat, genom studier av munkar, att när hjärnvågorna regelbundet får sakta ner så ökar området i hjärnan som får oss att känna välbefinnande och glädje.
De olika hastigheterna i svängningarna på hjärnvågorna benämns beta, alpha, theta och delta.
Beta-nivå

Vårt dagsmedvetna ligger på Beta-nivå (14-30 Hz). Vakenhet, handling, beslut, muskelaktivering, tal, koncentration, uppfattningsförmåga, synskärpa, hand-öga koordination nya ideér och lösningar blixtrar förbi.
Stressnivån ligger på 20-30 Hz och är förödande för kropp och själ om det får fortgå.
Alpha-nivå

Är vi mer eller mindre djupt avslappnade går hjärnvågorna ner till alpha-nivå (7-14 Hz).
Visualisering, avslappning, koncentration, kreativitet, rädslor försvinner, befriande känsla av frid och av att må bra, problemlösning, nya idéer, alphavågor reducerar stress och på djupare nivå kommer meditation och hypnos/självhypnos.
Vi kan uppleva alpha-nivån när vi går i naturen, lyssnar på musik eller om vi kört bil en lång sträcka utan att minnas så har vi varit på alphanivå (lätt trance).
Detta tillstånd bör vi unna oss en stund varje dag och är extra viktigt att åstadkomma om vi har ett stressigt liv, känner att vi har svårt att varva ner.
Theta-nivå

Det omedvetna, Theta-nivå (4-7 Hz). Minne, omprogrammering av sinnet, reducera stress, ökar kreativiteten, intuition, minnas drömmar, intensifierar inlärning, meditation, hypnos/självhypnos. Att komma ner på thetanivå kräver träning eller att man får hjälp av någon som inducerar det hypnotiska tillståndet. Ett annat alternativ är att man hjälper hjärnan komma ned på denna frekvens genom att lyssna på inspelat ljud med thetavågor.
Delta-nivå

Delta-nivå (0,5-3,5 Hz). Sömn, läkning och återhämtning, tillgängliggörande aktivitet i det undermedvetna (t ex genom drömmar).

Kommentarer
Kommentera här!
Namn?

E-postadress: (Publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Komma ihåg dig?          
Till bloggens startsida

detta är en samlings plats för oss som lider av, kämpar med eller har kämpat och övervunnit panikångest. här kan vi läsa om varandras erfarenheter av detta, få råd av andra och ställa frågor ang ämnet. jag som håller i denna blogg är en 28 årig 2 barns mamma som haft panikångest sen juli 2005. hoppas ni känner att ni kanske kan få hjälp på vägen här... mail för frågor och era berättelser:
[email protected]