KBT

KBT

KBT står för kognitiv beteendeterapi och är en psykoterapeutisk behandlingsmetod som först utvecklades för att behandla ångestsjukdomar och depression. Idag används den vid en mängd besvär såsom ätstörningar, missbruk, kroniska smärttillstånd, sömnproblem mm. I KBT arbetar man främst med att kartlägga och förändra tankar och handlingsmönster som inte är välfungerande och därför orsakar dåligt mående. Behandlingsarbetet inom KBT fokuseras mer på nuet och framtiden än det förflutna.


Hur går behandlingen till?

Varje behandlingstillfälle kallas en session. I KBT träffas terapeut och klient vanligtvis 5-20 gånger och varje session omfattar mellan 45 min och 1 timme. Klient och terapeut samarbetar för att kartlägga tankar o handlingsmönster som inte är ändamålsenliga och hitta alternativ till dessa. Man gör också beteendeanalys för att tydliggöra samspelet mellan klienten och hans/hennes omgivning. Vid varje session följer man en bestämd arbetsplan för att lära sig ett strukturerat sätt att tänka och resonera kring problem. Som klient arbetar du också med hemuppgifter mellan träffarna för att främja träning utanför terapirummet och testa nya tankesätt och antaganden i verkligheten. Hemuppgiften ska väljas så att den ger klienten en rimlig utmaning.


Ett alternativ till KBT kan vara hyposyntes där man arbetar med effektiva, fungerande, enkla metoder för att medvetandegöra och släppa/lösa upp tankar, känslor, föreställningar mm utan att behöva gå in i dess historia. Man uppfattar människan som en varelse där tankar och känslor kommer och går medan medvetenheten består. Det är det som är konstant som man i hyposyntes lägger vikt vid. När människor når den del av sitt inre som är bortom tankar och känslor, behöver de inte längre identifiera sig med tankar och känslor och en frihet inträder.

I hyposyntes omfattar en session 1-1,5 timme och du träffar din terapeut vanligtvis 3-7 gånger beroende på problemens omfattning.

Kommentarer
Postat av: * * *

f i n b l o g g ^

2009-09-24 @ 11:50:55
URL: http://msjolund.blogg.se/
Postat av: Kan Dee Drawings

Tack snälla för att du skrev, och tack för ditt tips. Jag ska definitivt spana in dina inlägg. Kram på dig tjejen!

2009-09-24 @ 23:46:49
URL: http://kandeedrawings.blogg.se/
Kommentera här!
Namn?

E-postadress: (Publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Komma ihåg dig?          
Till bloggens startsida

detta är en samlings plats för oss som lider av, kämpar med eller har kämpat och övervunnit panikångest. här kan vi läsa om varandras erfarenheter av detta, få råd av andra och ställa frågor ang ämnet. jag som håller i denna blogg är en 28 årig 2 barns mamma som haft panikångest sen juli 2005. hoppas ni känner att ni kanske kan få hjälp på vägen här... mail för frågor och era berättelser:
[email protected]