Terapi


Terapi

Den psykologiska behandlingsmetod som visat sig ge bästa resultatet vid panikångest, social fobi och tvångssyndrom är kognetiv beteendeterapi, KBT. Det innebär oftast att man konfronterar problemet och gradvis med stöd vänjer sig vid att uthärda situationer som tidigare kändes svåra.
Man börjar med mindre obehagliga situationer, och kan sedan gå vidare kanske till det som kändes allra värst, för att så småningom uppleva att obehaget minskar eller försvinner.

Fördelen med KBT-terapin är att resultatet har visat sig mer bestående, än när man använt medicin och sedan slutar.

Försök också här ta reda på så mycket som möjligt i förväg om terapin, och om terapeutens förkunskap så att du känner dig trygg. Tyvärr kan det i dagens läge vara lite svårt att få tag på terapeuter som har tillräcklig erfarenhet och kunskap om dessa metoder.

Den som bara är måttligt drabbad kan givetvis träna på egen hand, eller med stöd av någon god vän eller anhörig. Den som har svårare problem kan ofta behöva stöd av någon medicin åtminstone i början av terapin för att orka ta till sig den.

Kommentarer
Kommentera här!
Namn?

E-postadress: (Publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Komma ihåg dig?          
Till bloggens startsida

detta är en samlings plats för oss som lider av, kämpar med eller har kämpat och övervunnit panikångest. här kan vi läsa om varandras erfarenheter av detta, få råd av andra och ställa frågor ang ämnet. jag som håller i denna blogg är en 28 årig 2 barns mamma som haft panikångest sen juli 2005. hoppas ni känner att ni kanske kan få hjälp på vägen här... mail för frågor och era berättelser:
[email protected]